3. oltás

Amit jelenleg a 3. oltásról gondolok!

 

Véleményem szerint jó lépés a 3. oltás engedélyezése. Különösen fontosnak tartom a 60 év felüliek, illetve a krónikus betegek beoltását. Akik ezen csoportokba tartoznak és NEM Pfizer vagy Moderna oltóanyaggal lettek immunizálva, úgy nekik egyértelműen mRNS típusú oltás javasolt ( Pfizer vagy Moderna). Kivételek lehetnek: többszöri trombombózisos előzmény, oltás utáni emelkedett D-dimer érték, vagy akik például csak azért oltatták be magukat Sinopharmmal, mert mellékhatása szinte semmi sincs.

 

Ami biztos - vektor típusú oltóanyag nem lehet a harmadik. (AstraZeneca, Szputnyik V, Janssen)

 

Aki eddig Pfizert vagy Modernát kapott – itt nem tudok egyértelmű állást foglalni: a gyógyszercég szerint nem szabad keverni, nem vállal felelőséget (+1.000.000.000 vakcina eladva?); állam szerint keverjük, mert így jobb lesz (raktáron lévő 3.000.000 Sinopharm kérdése megoldva?).

Én személy szerint úgy gondolom, hogy egy elölt teljes vírus vakcina nem tud többet hozzátenni az immunrendszerem munkájához. Más kollegám véleménye szerint, mivel az oltóanyag a teljes vírust tartalmazza, így az immunrendszer nem csak a tüskefehérjét fogja felismerni, hanem több más immonogén vírusrészt is, ami hozzájárul a teljesebb védelemhez.

 

És még nem szóltam róla, hogy nem jelent meg a közlönyben, hogy pontosan kinek mit kell/lehet adni.

 

Az időpontjáról: augusztus elsejétől lesz hivatalosan lehetőség a 3. oltásra. Augusztus 1-24-ig szabadságon leszek. Helyettes orvost nem terhelem ezzel. Tehát az én rendelőmben szeptembertől fog elkezdődni a 3. oltássorozat! Telefonon, erodiumon keresztül augusztus végétől érdeklődjenek!