Hirdetmények

Jelentkezzen Ön is ingyenes alacsonydózisú tüdőszürő CT vizsgálatra

Örömmel tájékoztatom Hajdúszoboszló felnőtt lakosságát, hogy 2019. elindult a második Magyar Tüdőrák szűrési modellvizsgálat (HUNCHEST II.), melynek keretein belül 9 hónap alatt 3000 páciens alacsony-dózisú mellkas CT-vizsgálata térítésmentesen biztosított. Ehhez az országos programhoz a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika is csatlakozott. 

A HUNCHEST II. célja, hogy az alacsony dózisú CT-vizsgálati modellt Magyarország különböző régióiban további tapasztalatok gyűjtése érdekében kiterjessze, annak érdekében, hogy belátható időn belül országos mértékben is be lehessen vezetni ezt a típusú szűrővizsgálatot. 

Több külföldi klinikai tanulmány alátámasztja, hogy az alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálat a magas rizikójú, erős dohányos populációban jelentős mértékben képes a tüdőrákspecifikus halálozást csökkenteni, vagyis ezzel a típusú vizsgálattal emberéletek menthetők meg!

 

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a vizsgálat nem lakossági szűrés, hanem a kockázati csoport célzott vizsgálata! 

 

Ezért, amennyiben Ön vagy közeli ismerőse, esetleg családtagja:

  •  50-75 éves, ÉS
  • legalább 25 éven át napi 1 csomag cigarettát elszívott, ÉS
  • jelenleg is aktív dohányos, vagy kevesebb mint 10 éve szokott le, ÉS
  • tüdődaganat semmilyen jelét nem mutatja, ÉS
  • az elmúlt 12 hónapban nem vett részt mellkas CT-vizsgálaton, ÉS
  • klinikailag alkalmas és hajlandó gyógyító célú beavatkozásoknak alávetni magát

 

A vizsgálatok a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika I. emeleti CT-vizsgálójában történnek. A vizsgálathoz nem szükséges háziorvosi- vagy tüdőgyógyászati beutaló, de a CT információs pultban személyesen vagy telefonon (az 52/-511-839 telefonszámon hétköznap 11:00-15:00 között) időpontegyeztetés kötelező! A vizsgálathoz tartozó szakorvosi konzultáció is ingyenes.